08 December 2020Susu ibu adalah makanan utama bayi selama enam bulan pertama. Sebagai ibu, pasti ingin memberikan yang terbaik untuk si kecil, termasuk susu ibu yang berkualiti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan bekalan susu ibu menjadi kering atau berhenti.

Jangan putus asa ibu. Sekiranya ini berlaku pada ibu, ada cara semulajadi yang boleh membantu ibu. Ini adalah teknik penyusuan semula setelah susu berhenti. Apabila ibu berhenti menyusu, baik kerana bekalan susu kering atau sebab lain, tidak ada rangsangan untuk penghasilan susu, jadi badan menafsirkan bahawa susu tidak lagi diperlukan dan berhenti menghasilkan.

Walaupun tidak mudah, ada beberapa cara semula jadi untuk melancarkan susu ibu yang kering. Ibu boleh cuba mengunakan tips di antaranya: 

1. Mengepam payudara untuk merangsang pengeluaran susu

Cuba menyusukan bayi setiap dua jam, selama 15-20 minit, walaupun susu tidak keluar. Semakin kerap ibu memasukkan puting ke dalam mulut bayi atau mengepamnya, semakin besar kemungkinan susu akan mengalir kembali.

Sekiranya bayi belum berminat menyusu, jangan putus asa, cubalah beberapa saat ibu. Sementara itu, ibu boleh merangsang pengeluaran susu dengan mengepamnya menggunakan pam payudara. Antara cara yang boleh dilakukan dengan power pumping. 

2. Melakukan sentuhan kulit dengan bayi

Sentuhan kulit yang ibu buat dengan bayi ini tidak hanya berguna untuk membina hubungan pendekatan. Aktiviti seperti ini sebenarnya dapat menyumbang kepada kejayaan proses penyusuan.

Bagi ibu yang penghasilan susu ibu telah berhenti, kaedah ini boleh dicuba. Berlatih dengan cara ini sekurang-kurangnya 60 minit setiap sesi dan boleh dilakukan 1-2 kali sehari. Semakin kerap dilakukan, proses penyusuan menjadi lebih mudah daripada sebelumnya.

3. Ambil makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran susu

Diet juga boleh mempengaruhi pengeluaran dan kualiti susu. Makan makanan yang meningkatkan pengeluaran susu ibu, seperti bayam, avocado, bawang putih , chia seed, kacang dan lain-lain.

4. Halakan puting pada mulut bayi secara rutin ke mulut si kecil

Cuba menyusukan bayi setiap dua jam, selama 15-20 minit, walaupun susu tidak keluar. Semakin kerap ibu memasukkan puting ke dalam mulut bayi, semakin besar kemungkinan susu akan mengalir kembali.

Tetapi jika bayi tidak menunjukkan minat, jangan memaksanya. ibu boleh mencuba lagi selepas beberapa ketika.

5. Berhenti mengunakan puting

Biasanya bayi yang berhenti menyusu akan minum susu formula menggunakan botol susu, jadi sebaiknya berhenti menggunakan botol susu. Botol susu juga penyebab bayi menolak susu badan. 

Ibu boleh menggantinya dengan gelas atau sudu dan mengurangkan pengambilan susu kemudian ditambah dengan penyusuan langsung. Sekiranya susu masih tidak keluar, jangan pani ibu. Teruskan melakukan proses ini sehingga susu kembali lancar.

Semasa berusaha menyusukan bayi lagi, cubalah untuk tidak membiarkan bayi lapar sehingga proses peralihan dapat lebih tenang. Kemudian lakukan secara konsisten.

Itulah beberapa cara semula jadi untuk melancarkan susu ibu yang kering. Proses relaksasi memang tidak mudah dan memerlukan ketekalan. Yang paling penting, jangan stress dan panik sehingga boleh menyebabkan menghalang pengeluaran susu. 


ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates