16 December 2020


Semasa menyusu, badan memerlukan nutrien tambahan untuk memudahkan pengeluaran susu.  Jadi ibu perasan tak setiap kali menyusu ibu akan berasa cepat lapar dan ingin mengunyah sesuatu. 

Apa ibu akan lakukan jika merasa lapar ketika itu? Adakah ibu membiarkan rasa lapar itu. Sebolehnya jangan biarkan rasa lapar itu ambil snek sihat agar tidak mengangu perjalanan susu ibu. 

Kadang-kadang ibu buntu nak makan apa bila lapar bukan, jom cuba makanan 10 makakan ringan yang baik untuk mengingkatkan susu ibu.

1. Greek yoghurt dan granola

Ibu pernah cuba untuk makan yogurt dan adakah ibu sukakannya? Jika boleh cuba pilih jenis greek yogurt untuk membuat makanan ringan yang sihat. Yogurt mengandungi pelbagai nutrien penting seperti protein dan probiotik semula jadi yang baik untuk kesihatan, terutama untuk sistem pencernaan. Yogurt juga rendah kalori.

Ibu boleh makan greek yogurt ditambah dengan buah segar atau granola untuk pemakanan tambahan. Untuk faedah maksimum, pilih granola bebas gluten.

2. Potongan buah pir dengan sapuan mentega kacang

Satu lagi menu yang sihat untuk ibu menyusu adalah kepingan pir dan mentega kacang. Basuh pir dan potong mengikut citarasa, tambahkan mentega kacang.

Kedua-duanya mempunyai pelbagai nutrien sihat yang diperlukan oleh ibu menyusu, mulai dari vitamin, mineral hingga protein.

Sekiranya ibu tidak menyukai mentega kacang, ibu boleh mencuba menambahkan keju. Keju kaya dengan kalsium, protein dan vitamin B yang ibu juga perlukan semasa menyusu. Ibu boleh memilih pelbagai jenis keju, seperti cheddar atau mozzarella.

3. Dark chocolate dan raspberry

Ada masa terasa nak makan coklatkan? Tahukan ibu dark coklat adalah pilihan yang sangat bagus berbanding dengan coklat susu dan milk chocolate. 

Dark Chocolate diketahui lebih tinggi antioksidan yang dapat membantu mengatasi kesan radikal bebas yang dapat merosakkan sel-sel badan. Di samping itu, untuk lebih sihat ibu boleh makan coklat gelap dengan buah-buahan segar. Salah satunya ialah raspberry.

Bukan hanya segar, raspberi merah diketahui mempunyai sifat anti-radang dan kaya dengan vitamin C yang baik untuk ibu menyusu.

4. Granola bar

Bar granola boleh menjadi pilihan makanan ringan praktikal yang mudah dibawa, terutamanya jika ibu mempunyai aktiviti di luar rumah. Selain boleh mengeyangkan dan mudah dimakan, bar granola juga bagus kerana mengandungi gandum asli.

Gandum, yang merupakan sumber karbohidrat, diketahui baik untuk jantung dan juga untuk proses pengeluaran susu. Jangan lupa memilih bar granola yang rendah gula. 

5. Telur rebus dan segelas susu coklat

Telur merupakan sumber protein dan asid lemak omega 3 baik sebagai makanan ringan untuk ibu menyusu. Telur juga tinggi asid amino, vitamin dan mineral penting lain.

Salah satu cara untuk memproses telur adalah rebus. Ambil telur rebus dengan gabungan susu coklat. Susu membantu meningkatkan bekalan kalsium ke badan ibu.

6. Buah-buahan dan sayuran segar

Buah-buahan dan sayur-sayuran boleh menjadi menu makanan ringan yang sihat untuk ibu menyusu. Beberapa jenis buah juga senang dimakan dan tidak perlu diproses terlebih dahulu.

Untuk sayur-sayuran, ibu boleh memilih jenis sayur-sayuran dengan memproses paling cepat seperti lobak merah dan brokoli.

7. Kacang

Pelbagai jenis kacang seperti badam, walnut dan gajus boleh menjadi makanan ringan serta sumber protein, zat besi, dan lemak sihat untuk ibu yang menyusui. Kacang juga boleh membantu membuat ibu merasa kenyang lebih lama. Kacang juga boleh digabungkan dengan buah kering untuk menambah rasa dan pemakanan.

8. Biskut milkbooster bijirin penuh 

Biskut juga praktikal dan senang dibawa sebagai menu makanan ringan ibu dalam perjalanan. Sekarang terdapat banyak biskut milkbooster yang dijual dapat membantu meningkatkan pengeluaran susu. 

Jadi ibu boleh beli dan sediakan bahan-bahan ini dirumah untuk memudahkan ibu menikmati snek sihat dikala berasa lapar. Snek ini bagus untuk menghilangkan rasa lapar dan boleh meningkatkan susu badan ibu. 

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates