11 December 2020Bayi yang masih kecil sangat sensitif dan mudah terdedah dengan pelbagai penyakit. Selain itu saluran pencernaan masih tidak sempurna. Botol susu atau botol penyimpan susu yang tidak disterilkan dapat meningkatkan risiko jangkitan virus, parasit dan bakteria pada saluran pencernaan bayi, yang boleh menyebabkan muntah atau cirit-birit.

Untuk mengelakkan penyakit, pensterilan botol susu adalah wajib, terutamanya jika air yang digunakan untuk mencuci botol susu tidak dijamin bersih atau ibu tidak mempunyai botol steril khas. 

Jom ikuti 5 langkah ini: 

1. Cuci bersih botol susu

Basuh botol susu sebaik sahaja digunakan dan jangan tunggu baki susu kering atau basi. Tanggalkan satu persatu bahagian botol. Basuh seperti biasa di bawah air yang mengalir dengan sabun tanpa bahan kimia sehingga bersih dari baki susu. Lebih baik lagi, gunakan air suam dan berus botol yang bersih untuk membersihkan dalam botol. Semasa mencuci, pastikan untuk mencuci semua sudut dengan bersih.

Setelah membersihkan botol dengan cara di atas, ibu boleh mula merebus botolnya.2. Masukan botol ke dalam periuk

Masukan botol susu dan semua bahagian di dalam periuk berisi air. Pastikan material botol boleh direbus sebelum ibu lakukan kaedah ini. Mensterilkan botol dengan merebus adalah yang terbaik untuk botol kaca, tetapi botol plastik juga boleh digunakan.

Semasa merebus sebotol susu, pastikan periuk cukup besar. Sebaiknya jangan masukkan terlalu banyak botol susu dalam satu periuk untuk mengelakkan kesesakan.

3. Rebus sampai mendidih

Hidupkan api dan biarkan air dan botol sampai mendidih. Tutup periuk dengan penutup bersih.  Biarkan air mendidih selama 15 minit sehingga botol disterilkan dengan betul. Selepas 15 minit, matikan api.
4. Keluarkan botol dari periuk

Keluarkan botol dengan penyepit. Jangan mengunaka tangan kerana tidak menjamin kebersihan dan mengelakkan terkena air panas. Guna pengepit untuk mengeluarkan botol selepas 15 minit.
5. Keringkan botol

Ibu boleh mengeringkannya dengan tuala bersih untuk membuang lebihan air. Terbalikan botol . 

Sebagai alternatif, setelah botol susu kering dan siap dipasang, ibu boleh menyimpannya di dalam bekas khas di dalam peti sejuk. Ini untuk mengelakkan bakteria terbentuk di dalam botol.
Pastikan ibu megunakan periuk khas untuk merebus botol, jangan gunakan periuk yang sama untuk memasak makanan. Baca arahan keselamatan pada botol susu. Sebilangan botol plastik yang mengandungi bisphenol A (BPA) lebih baik disterilkan dalam ketuhar gelombang mikro daripada air mendidih. Botol plastik jenis ini dapat melepaskan bahan kimia berbahaya apabila dipanaskan, yang kemudian boleh larut dalam susu.

Selain itu, perhatikan jika ada sebarang keretakan atau kerosakan untuk mengelak bakteria masuk dan membahayakan bayi. Kebersihan mesti dijaga untuk mengelakkan bayi sakit. 


ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates