28 September 2020
Selain daripada pendidikan formal, pendidikan agama melalui membaca Al-Quran juga mesti diajarkan kepada anak-anak dari kecil lagi. Ini supaya anak-anak membesar menjadi individu yang bukan sahaja pandai, tetapi juga kuat dari segi mental dan beriman.

Al-Quran mempunyai peranan yang sangat penting dalam peradaban Islam. Selain membaca dalam kitab suci Al-Quran, anak-anak juga perlu diajar 99 nama Allah atau Asma Husna. Kerana setiap muslim digalakkan untuk berdoa dan membaca Asma Husna agar Allah sentiasa diberkati dan dijauhkan dari segala kejahatan.

Untuk itu, ibu boleh mengajar anak-anak 99 Asma Husna dan makna serta faedah yang dapat dia perolehi dari membaca Asmaul Husna dalam kehidupan seharian. 

1. 99 Asma Husna dan ertinya

Anak kecil ini bagaikan span yang cepat menyerap setiap apa yang diajar. Jadi jika nak mengajar pastikan dari kecil supaya mudah masuk. Ingin anak-anak memiliki keimanan yang kuat dan tetap bertakwa kepada Allah SWT, Ibu boleh mengajarkan padanya untuk selalu mengingat melalui asma husna. 

Berikut ini 99 nama asma husna dan ertinya ibu boleh rujuk di dalam video ni.
2. Nama-nama mulia Allah s.w.t

Setelah mengetahui 99 Asma Husna dan maksudnya, jelaskan kepada anak bahawa nama-nama ini adalah 99 nama baik dan dimulakan oleh Allah SWT yang menandakan ciri-ciriNya.

Ajar anak-anak untuk membiasakan membaca Asma Husna ketika mereka selesai berdoa atau membacanya pada waktu-waktu tertentu.

Walaupun usianya masih terlalu awal, Ibu boleh mengajar Asma Husna kepada anak-anak supaya mereka terbiasa menghafal Asma Husna untuk menjadikan hidup mereka lebih diberkati dan selalu dilindungi.

Selain ibu mendapat pahala, dengan mengajar Asma Husna kepada anak-anak, dia akan mengetahui kebesaran dan kekuasaan Allah SWT. Sebagaimana dinyatakan oleh Syekh Shâlih al-Ja'fari:

"Orang yang berdoa dengan Asma'ul Husna kemudian meminta kebaikan keseluruhan, dan melakukan pencegahan antara dirinya dan yang buruk dalam semua. Oleh itu, ketika anda mengucapkan ar-Rahmân ar-Rahîm, maka anda telah meminta belas kasihan, dan jika anda mengatakan al-Lathîf maka anda telah meminta kelembutan, dan seterusnya. " (Muhammad bin Alwi al-Aidarus, Khawwâsh Asmâ 'ul-Husnâ Littadâwi wa Qadhâ il-Hâjât, Dar el-Kutub, Shan'a, Cet. 3rd 2011, hlm. 16).


3. Manfaat membaca Asma Husna

Apabila seorang Muslim membacanya dan menafsirkannya, maka Allah telah menjanjikannya syurga. Ini seperti yang dinyatakan dalam salah satu hadis Nabi Muhammad:

"Allah mempunyai 99 nama, seratus tolak satu, siapa yang memahaminya akan masuk syurga" (Bukhari dan Muslim).

Selain mendapat hadiah berlimpah, pelbagai faedah yang dapat dirasakan dari membaca 99 nama-nama Allah yang baik dan mulia.

Inilah faedah yang dapat dirasakan jika ibu mengajar anak-anak dari usia kecil:

1. Mendekatkan diri dengan Allah SWT
2. Membuka pintu rezeki
3. Menyembuhkan penyakit
4. Jambatan ke syurga
5. Sentiasa dilindungi oleh Allah SWT
6. Melancarkan rezeki
7. Dibimbing oleh Allah SWT
8. Kunci berkat
9. Elakkan semua kesukaran
10. Menenangkan hati dan fikiran

Jadi, itu adalah nama 99 Asma Husna dan makna serta faedahnya yang dapat ibu ajarkan kepada anak-anak ibu untuk berlatih dalam kehidupan seharian mereka. Semoga dengan mengucapkan Asma Husna, anak-anak akan sentiasa dilindungi oleh Allah SWT.

Helping with Your First Few Steps
Website Chubbybitsy
Shopee Chubbybitsy
Facebook Chubbybitsy
IG Chubbybitsy
Twitter Chubbybitsy
Want to Be My Dropship?
Be MY Affiliate

#chubbybitsy; #dropshipbarangbaby; #dropshipshopee; #dropshiplazada; #onlinebabystore; #onlinebabyshop; #kedaibabyonline; #kedaibabymurah; #kedaibaby #onlinebabystore #kedaibabymurah #breastfeeding #botolsusu #babyfood #confinement #pantang #bukukanakkanak #educationalbook #babycare

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates