29 September 2020Mengajar anak menabung dari kecil merupakan perkara penting ibu. Kerana apabila anak-anak terbiasa, menabung bukanlah perkara yang sukar dilakukan dalam kehidupan seharian. Manfaat dari menabung ini boleh menyelamatkan anak dari sikap boros dan lain-lain.

Selain mengelak boros, anak-anak yang sudah biasa menabung sejak kecil juga cenderung dapat menguruskan kewangan mereka dengan baik ketika mereka dewasa.

Jom ibu ajar anak menabung sejak kecil lagi, dan menabung ini pun kena ada teknik membuatkan anak suka menabung. 

1. Kenalkan konsep duit

Bila dengan anak memang semua benda ibu kena terangkan, sebab mereka kadang-kadang tak tahu maksud sebenar sesatu perkara yang mereka lakukan, contoh seperti menabung. 

Jadi ibu perlu perkenalkan konsep duit kepada anak-anak dari usia muda. Ibu perlu memberitahu anak apakah itu duit dan untuk apa ia digunakan.

Dalam memperkenalkan wang kepada anak-anak, ibu perlu memberitahu mereka setiap wang, baik duit syiling dan wang kertas, ada nilai yang berlainan.

Galakkan anak-anak mengumpulkan wang mengikut warna atau nilai supaya anak itu dapat memahami dengan lebih baik

2. Ajak bermain jual beli

Kerana dunia kanak-kanak adalah dunia bermain, ibu boleh mengajar anak-anak untuk mengetahui wang melalui permainan. Ajak anak-anak bermain dan membeli dan menjual mengikut peraturan ibu sebagai penjual dan anak sebagai pembeli.

Dari permainan ini, Ibu dapat mengajar anak-anak bahawa tidak semua barang yang dijual dapat dibeli. Mereka harus memilih barang mana yang ingin mereka beli sesuai dengan wang yang mereka ada.

Dengan bermain seperti ini, kanak-kanak perlahan-lahan akan mula mengetahui wang dan fungsinya dan mengetahui sedikit tentang cara menguruskannya.

3. Berikan duit belanja 

Bila anak sudah mula sekolah, ibu boleh mula memperkenalkan wang dengan lebih banyak lagi dengan memberikan wang saku yang cukup kepadanya.

Contohnya, ketika seorang kanak-kanak berada di sekolah rendah, Mama boleh memberi duit belanja kepadanya sebanyak RM3.00 dan tidak memberikan wang tambahan walaupun anak itu merengek.

Katakan kepadanya bahawa dia mesti menggunakan wang itu dengan baik untuk membeli apa yang dia mahukan.

Apabila ada mainan yang ingin dibelinya, misalnya, beri dia pemahaman bahawa wang yang dimilikinya tidak cukup untuk membeli barang itu. Jelaskan kepadanya bahawa untuk membeli mainan ini, anak-anak perlu menyimpan atau mengetepikan wang saku yang mereka ada.

Beri mereka kefahaman supaya kanak-kanak dapat memahami maksud ibu.4. Sediakan tabung 

Sekiranya kanak-kanak itu sudah mula belajar mengasingkan sedikit wang untuk membeli barang yang dia mahukan, belilah anak tabung yang menarik.
Ibu boleh membeli tabung yang disukai anak ibu.

Memberi galakan dengan memberitahu sekiranya penuh mereka boleh membeli apa yang mereka sukakan dan boleh disimpan di dalam bank.

5. Contoh terbaik

Memberi contoh adalah kaedah terbaik untuk mengajar anak-anak. Agar anak-anak dapat memahami lebih banyak tentang pentingnya menabung, Ibu juga mesti memberikan contoh kepadanya secara langsung.

Apabila ibu membeli tabung, berikan satu kepada anak dan beli satu untuk Ibu. Tunjukkan kepadanya bahawa Ibu juga menyimpan wang untuk membeli sesuatu yang ibu mahukan. Bila menabung bersama, anak-anak akan lebih berminat dan bersemangat.

Itu adalah cara bagaimana mengajar anak-anak untuk menabung sejak kecil. Dengan mengajar anak-anak untuk menabung, kanak-kanak akan dapat lebih menghargai wang.

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates