08 July 2020Anak nak masuk 6 bulan memacam ibu akan fikirkan. Nak buat apa, nak kena beli apa, macam-macam lagilah.Namun tahukan ibu selain menyediakan peralatan ibu juga perlu mngatur jadual penyusuan bayi selama 6 bulan agar keperluan pemakanan dapat dipenuhi dengan betul.

CMPA symptom: Refusal to feed | NHS

Salah satu tujuan membuat  jadual makan adalah untuk memperkenalkan rasa lapar dan kenyang kepada bayi, setelah itu bayi dapat minum susu ibu atau formula sesuai keinginannya. Kelaparan ini berkaitan dengan tempoh pengosongan asid perut.

Bagi bayi tanpa masalah kesihatan,50% pengosongan asid perut mengambil masa 100 minit untuk makanan pejal dan 75 minit untuk makanan cair. Apabila bayi semakin meningkat umur, tempoh pengosongan asid perut akan menjadi lebih pendek sehingga kanak-kanak memerlukan lebih banyak.

Jumlah makanan pejal untuk setiap hidangan adalah 2-3 sudu besar dengan tekstur puri. Namun diingatkan makanan pejal hanyalah makanan sampingan di awal usia 6 bulan keatas ini bukanlah makanan utama.

Antara tips nak bagi anak makanan pejal:

Haruslah dalam kuantiti sedikit :
Untuk bayi yang baru dikenalkan makanan pejal hanya diberi dalam 2-3 sudu besar sahaja. Makanan lebihan yang sudah terkena air liur bayi tidak boleh disimpan dan dihangatkan.

Hanya memberikan air putih waktu menyuapkan bayi :
Waktu menyuap bayi pastikan ibu sulamkan dengan air putih, bukan dengan susu ibu. Ini akan membuatkan anak menolak makanan pejal. 

Jangan memaksa :
Ingat ibu jika anak tak habiskan makanan mereka jangan dipaksa. Mereka tahu bila waktu mereka kenyang. Pastikan waktu makan tidak diganggu.

Saat Anak 'Divonis' Kurang Gizi... - Mommies Daily
Helping with Your First Few Steps
Website Chubbybitsy
Shopee Chubbybitsy
Facebook Chubbybitsy
IG Chubbybitsy
Twitter Chubbybitsy
Want to Be My Dropship?
Be MY Affiliate

#chubbybitsy; #dropshipbarangbaby; #dropshipshopee; #dropshiplazada; #onlinebabystore; #onlinebabyshop; #kedaibabyonline; #kedaibabymurah; #kedaibaby #onlinebabystore #kedaibabymurah #breastfeeding #botolsusu #babyfood #confinement #pantang #bukukanakkanak #educationalbook #babycare 

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates