25 June 2020

Walaupun jumlah gigi anak masih sedikit, gigi anak perlu dibersihkan tiap-tiap hari agar kesihatan mulut bayi terjaga. Namun ibu perlu membersihkan mulut bayi dengan berhati-hati. Jom ambil tahu cara membersihkan gigi bayi agar gigi sentiasa bersih dan tidak luka mulut atau gusi semasa membersihkannya.

Langkah-langkah membersihkan gigi dan mulut bayi dengan betul:

1. Bersihkan gusi dan gigi dengan kain basah yang lembut

Sangat mudah nak bersihkan gigi bayi hanya dengan mengosoknya dengan kain basah setiap kali selesai makan. Ibu juga boleh mengunakan kain kasa. Ibu boleh lakukanya setidak-tidak 2 kali sehari, di waktu pagi dan malam sebelum tidur.

Walaupun masih kecil dan tidak makan seperti ibu gigi bayi perlu dibersihkan agar bakteria dan sisi makanan tidak dibiarkan penyebab plak atau sakit gusi.

2. Mengunakan berus gigi sesuai


Bila anak ibu sudah mempunyai banyak gigi, ibu boleh bertukar kepada berus gigi kanak-kanak. Pilihlah berus gigi yang lembut bulunya, kepala yang kecil dan pemengang yang mudah untuk anak pegang. 
Ibu boleh mengunakan ubat gigi kanak-kanak pada anak berusai 3 tahun keatas. 

3. Jangan membiarkan anak tidur dengan botol susu


Membiarkan anak tidur dengan botol susu boleh menyebabkan risiko gigi berlubang kerana pertumbuhan bakteria pada gigi anak-anak. Ibu perlu ingat di dalam susu formula terdapat gula tambahan.

4. Berikan air mineral


Bila anak sudah mencapai usia setahun, anak itu sudah boleh diberi minum air mineral. Jadi berikan air mineral untuk membersihkan sisa-sisi makanan yang ada pada gigi bayi. 

5. Sentiasa perhati keadaan gigi bayi

Ibu juga saeharusnya memeriksa selalu gigi anak. Tengok adakah terdapat lubang atau perubahan warna pada gigi anak. Sekiranya ada sebarang kerosakan bawalah anak berjumpa dengan doktor.
Cara membersihkan gigi bayi dan langkah merawat di atas perlu dilakukan secara rutin agar kesihatan gigi dan mulut anak tetap terjaga. Ini kerana kesihatan gigi juga salah satu perkembangan tumbesaran. Jangan lupa bawa periksa doktor. 

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates