25 April 2020

Nabi Muhammad ﷺ menganjurkan kita untuk berbuka puasa dengan kurma segar atau kering. Hari ini terbukti bahawa Kurma kaya dengan serat, kalium dan nutrien lain.
Apabila kita mengkaji fakta pemakanan dan faedah kesihatan buah yang luar biasa ini dari buah kurma, kita akan menyedari bahawa ia memang mesti ada buah setelah berpuasa berjam-jam di bulan Ramadhan dan juga pada bulan-bulan lain. Juga dianjurkan dalam hadis untuk makan kurma setiap hari pada waktu pagi.

Anas bin Malik meriwayatkan: Rasulullah akan berbuka puasa dengan kurma segar sebelum mengerjakan salat. Sekiranya tidak ada kurma segar maka (dia akan berbuka puasa) dengan kurma kering, dan jika tidak ada kurma kering maka dia akan mengambil beberapa teguk air. (Jami` at-Tirmidhi 696, Buku-8 Hadis-15)

Antara sebab perlu makan kurma ketika berpuasa:


  • Kurma mudah dicerna sehingga tidak menghabiskan perut anda setelah berpuasa.
  • Berbuka puasa dengan kurma boleh menghilangkan rasa lapar dan ianya akan membuat kita tidak terburu-buru mengambil makanan berlebihan setelah berbuka puasa, yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan.
  • Mengambil kurma menyiapkan perut kita untuk menerima makanan setelah tidak aktif seharian dengan mengaktifkan pembebasan rembesan pencernaan dan jus.
  • Kurma sangat kaya dengan tenaga gula 'semula jadi' yang merupakan nutrien terbaik untuk sel otak dan saraf.
  • Kurma melindungi kita daripada mengalami sembelit akibat perubahan pada waktu makan atau pengambilan serat rendah semasa hari puasa.
  • Garam alkali dalam kurma dapat menyesuaikan keasidan darah akibat pengambilan daging dan karbohidrat yang berlebihan yang boleh menyebabkan banyak penyakit keturunan seperti diabetes, gout, batu ginjal, radang pundi hempedu, tekanan darah tinggi dan buasir.
Health Benefits of Dates: Why Recommended in Ramadan!

Berbuka memakan kurma selain dari sunnah ianya juga ada kebaikan lain. Jadi boleh mulakan hari ini dengan memakan kurma ketika berbuka. Jika ibu tidak boleh masuk dengan kurma basah carilah kurma yang kering. 

Ibu tidak tahu nak beli dimana ketika PKP? Jom tekan link Kurma untuk pembelian kurma. Ada 3 jenis kurma iaitu Ajwa A, Ajwa AA dan Safawi. ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates