08 April 2020

Mengandung sememangnya saat terindah buat setiap ibu. Namun berpuasa di kala mengandung mungkin agak membimbangkan ibu lagi-lagi buat janin yang makin membesar. 

Tips bagi ibu hamil ketika berpuasa – redyusman

Sebenarnya tiada apa-apa masalah nak berpuasa ketika mengandung. Cuma ada beberapa perkara penting ibu perlu ambil tahu. Antara perkara penting ibu kena ambil tahu ialah :

 • Keadaan ibu dan janin Sebelum berpuasa ibu perlu tengok keadaan ibu dan bayi dalam kandungan dahulu. Jika ibu tiada masalah kesihatan sepanjang bersalin dan tiada alahan ibu boleh berpuasa dengan baik.Namun andai ibu mempunyai masalah kesihatan seeloknya minta nasihat doktor yang merawat.

 • Pastikan mengambil nutrisi lengkap ketika bersahur
  Disaat hamil ibu memerlukan nutrisi yang lebih untuk perkembangan janin. Jadi waktu sahur pastikan ibu mengambil nutrisi makanan yang mengandungi karbohidrat, protein, lemak sihat, mineral, dan vitamin.
  Ibu Hamil Jangan Paksa Diri Kalau Tak Boleh Puasa Kerana Boleh ...

 • Minum air putih 
  Untuk mengelakkan ibu mengalami 
  dehidrasi pastikan ambil air putih secukupnya. Perbanyakkan minum air kosong disaat sahur dan berbuka bagi mengantikan cecair dalam badan yang hilang.
 • Kurangkan aktiviti 
  Mengurangkan aktivit bukan bermaksud ibu hanya perlu baring sahaja. Ianya lebih kepada mengurangkan aktiviti yang tidak sepatutnya bagi mengurangkan penat. Jika ibu berkerja boleh cuba tidur seketika diwaktu rehat untuk badan sentiasa fit.
 • Pilih nutrisi lengkap ketika berbukaPastikan ibu berbuka dengan nutrisi lengkap bagi mengembalikan tenaga tubuh badan.
 • Amalkan vitamin Ibu juga boleh amalkan apa-apa vitamin hamil bagi meningkatkan nutrisi tambahan. Namun perlu ada saranan doktor dulu.
 • Hindari makanan yang tidak berkhasiat Salah satu badan kekal cerdas di kala puasa adalah kerana pola pemakanan. Jangan amalkan makanan pedas bagi mengelakkan angin di dalam perut. Selain itu jangan makan sesuatu dengan berlebihan.
Semoga ibu boleh menjalani puasa ketika hamil dengan lancar. Sekiranya waktu hamil ibu rasa mual dan mabuk teruk seharusnya berbuka agar tidak memudaratkan ibu dan janin.Helping with Your First Few Steps
:point_right: Web : www.chubbybitsy.com
:point_right: Shopee: www.shopee.com.my/chubbybitsy
:point_right: Facebook: www.facebook.com/chubbybitsy
:point_right: Instagram: www.instagram.com/chubbybitsy
:point_right: Twitter: www.twitter.com/chubbybitsy
:point_right: Dropship: t.me/DSchubbybitsy
:point_right: Affiliate: t.me/affiliatechubbybitsy

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates