15 April 2020

Episiotomi dimana selalu disebut bila ibu bersalin secara normal. Namun tak semua kelahiran normal akan melakukan episiotomi. Episiotomi bukan luka semulajadi seperti luka biasa disebabkan ibu mengangkat punggung ketika meneran. Episiotomi berlaku dimana luka yang berlaku akibat digunting olah doktor. 


Assessing need for episiotomy | eLearning

Namun tidak semua yang akan melalui jahitan bersalin ini ada juga ibu yang langsung tiada terkena jahitan selepas bersalin. Bertuah sangat tu tak perlu takut jahitan terbuka dan nak jaga jahitan supaya tidak bernanah.

Ada beberapa kajian dilakukan, ianya menunjukkan episiotomi menyebabkan risiko luka menjadi lebih besar berbanding luka semulajadi tanpa di gunting. Ini kerana episiotomi akan dilakukan untuk memotong kulit daging. Hal ini berbeza dengan luka terjadi dengan sendiri malah sakitnya hanya sedikit berbanding episiotomi dan tidak melibatkan banyak otot.

Luka episiotomi mengambil masa untuk sembuh. Selalunya mengambil masa yang lama berbanding luka biasa. Mungkin dalam tempoh 10 hingga 14 hari.

Bagi menjahit daging, ada beberapa jenis benang yang digunakan. Untuk episiotomi benang yang digunakan adalah jenis yang menyerap sendiri benang itu. Tidak perlu ke klinik untuk dibuka. Antara jenis benang digunakan ialah cat gut dan vicryl. 

Catgut suture - Wikipedia

Setiap jenis benang ada tahap kelembutan dan kekuatannya sendiri. Jadi makin mahal benang tersebut ianya lebih lembut dan tahan. Kesakitan pada tempat luka juga berkurangan.

Luka episiotomi lebih cepat sembuh berbanding luka pembedahan kerana luka hanya sedikit berbanding czer. Biasanya sakit akibat episiotomi hanyalah dua hari. Namun sekiranya sakit itu berlanjutana segeralah berjumpa doktor takut anda mengalami jangkitan. 

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates