24 February 2020
Setiap ibu pasti akan menginginkan menyusukan anak dengan susu ibu. Ianya kerana susu ibu  terdapat banyak khasiat yang baik buat bayi. Salah satunya kebaikannya untuk meningkatkan imunisasi badan untuk bayi itu sendiri.

Namun tahukah ibu tidak semua ibu yang mampu menyusukan anak selepas melahirkan bayi, ianya terdapat beberapa kemungkinan salah satunya ibu tidak bersedia dengan lebih awal. Bersedia dari segi apa? Bersedia dari segi penjagaan.

Disaat kandungan berusia 6 bulan ibu boleh buat beberapa urutan di bahagian buah dada dan belakang kawasan belikat. Antara urutan yang ibu boleh buat ialah:

Selalu membersihkan puting
Pastikan setiap kali ibu mandi bersihkan puting ibu. Sewaktu membersihkan puting pastikan segala biji ‘nasi’ pun dibersihkan.

Menyikat buah dada
Ambil sikat dan ibu sikat buah dada ibu. Seeloknya di kedua belah atas dan bawah. Jangan terkena pada puting takut akan berdarah.

Urut bahagian belakang
Ibu boleh mengurut dikawasan belikat dan kawasan belakang badan. Urutan ini msmpu menjadikan ibu rasa relaks dan bantu ibu hasilkan hormone gembira atau dipanggil oksitocin. Urutan ini memerlukan seseorang untuk bantu ibu. Booleh meminta suami atau tukang urut.

Urutan susu badan
Teknik ni sangat bagus untuk pengeluaran susu, memecahkan biji susu yang tersumbat. Sekiranya breast ibu dalam keadaan bengkak, tuam suam pada breast seketika. Selepas itu baru mulakan urutan susu.

Ini cara turun temurun yang telah diturunkan dan dipercayai oleh ibu-ibu lain. Jadi ibu boleh lakukan untuk memastikan susu ibu keluar ketika bayi hisap. Namun jika ianya tidak menjadi buat ibu jangan kecewa boleh cuba lagi.

#chubbybitsy; #dropshipbarangbaby; #dropshipshopee; #dropshiplazada; #onlinebabystore; #onlinebabyshop; #kedaibabyonline; #kedaibabymurah; #kedaibaby #onlinebabystore #kedaibabymurah #breastfeeding #botolsusu #babyfood #confinement #pantang #bukukanakkanak #educationalbook #babycare


Helping with Your First Few Steps
Web : www.chubbybitsy.com
Shopee: www.shopee.com.my/chubbybitsy
Facebook: www.facebook.com/chubbybitsy
Instagram: www.instagram.com/chubbybitsy
Twitter: www.twitter.com/chubbybitsy
Dropship: t.me/DSchubbybitsy
Affiliate: t.me/affiliatechubbybitsy

4 comments

Perkongsian yang menarik. Saya imbas kembali detik saya melahirkan anak sulung 3 tahun lepas, antara suntikan semangat dari ibu saya untuk menyusukan bayi saya, beliau berkata, "Allah dah bagi kita rezeki anak, pasti Allah bagi rezeki susu, Allah itu Maha Pemberi Rezeki, kakak kena yakin dengan Allah".

Maka, saat itu, saya sentiasa berfikir positif. Sentiasa berfikir cara yang terbaik untuk susukan anak, dengan menambah ilmu penyusuan, mengetahui teknik dan posisi penyusuan yang betul serta pemakanan yang baik semasa penyusuan.

Alhamdulillah, benarlah susu ibu itu yang terbaik dan saya dah nampak hebatnya impak penyusuan kepada anak saya.

Teruskan berkongsi kebaikan kepada semua.

REPLY

Nice sharing. Good info utk ibu2 😍

REPLY

thank you for this sharing. ��

REPLY

Baru tahu pasal ni. Good info👍

REPLY

ChubbyBitsy's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates